Gewasbescherming

Tuincentrum Noordwijk | Planten, dierenartikelen, tuinmeubelen, vijverartikelen en meer!

Bestrijdingsmiddel zijn er in overvloed. Maar voordat u overgaat tot het bestrijden van, kunt u zich afvragen of de plant wel op de goede plaats staat. Een plant die al niet lekker groeit, staat vaak op een verkeerde plek. De grond kan bijvoorbeeld te nat of te droog zijn, of de standplaats is voor deze plant te zonnig of te donker. Daarnaast kan een goede bemesting een hoop ‘gedoe’ voorkomen. Mocht u desondanks de beestjes toch te lijf willen gaan, laat u zich dan goed informeren!

Er is keuze tussen biologische en/of chemische middelen. Chemische middelen hebben weliswaar een wat negatieve klank, maar ook deze middelen zijn tegenwoordig steeds ‘slimmer’. Daardoor zijn er vele middelen die totaal niet meer giftig zijn, maar juist ingrijpen op een bepaald aspect van het beestje wat u wilt bestrijden. Door die manier van ingrijpen kan het beestje zich niet verder ontwikkelen en verdwijnt. Ook kunt u bij ons terecht voor bestrijdingsmiddelen tegen mollen, muizen en groter ongedierte.

 

Insecten en Slakken

Door een goede verzorging en bemesting van uw planten kunt u veel ziekten en plagen voorkomen of beperken. Ondanks deze preventieve maatregel kan er soms toch een plaag of ziekte optreden. Dan moet u denken aan rupsen, die grote gaten in uw bladeren eten. Hierdoor blijven alleen de nerven van de bladeren over. Bladluizen veroorzaken groeiremmingen en misvormingen. De witte vlieg daarentegen zuigt de sappen uit de plant, waardoor hij zijn kracht verliest.

Dan zijn er nog verschillende kevers. De taxuskever is een bijzonder soort omdat zij zelf geen schade aan richt. Hun larven eten namelijk de wortels weg.

Al deze insecten zijn goed te bestrijden met zowel chemische als biologische bestrijdingsmiddelen. Biologische en/of chemische middelen zijn er in concentraten, korrels en spuitbussen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook gewoon de natuurlijke vijanden.

 Onkruidbestrijding

Planten die als ongenodigde gasten in het gazon voorkomen worden onkruid genoemd. Dit is niet geheel eerlijk, want dit zijn gewoon ‘inheemse’ planten. In de borders kan het onkruid geschoffeld worden, in het gazon is dat een stukje moeilijker. Vandaar dat er teruggegrepen moet worden op bestrijdingsmiddelen. Deze kunnen door middel van korrels of in vloeibare vorm verwerkt worden.

Een ander hardnekkig onkruid is mos. Dit kan u heel goed voorkomen door uw grasmat kalk en mest te geven. Daarnaast is het het beste om uw grasmat 1x per jaar te vertuciteren.

Download hier 10 slimme tips voor gewasbescherming!

Schimmels

Tijdens een natte zomer is het onvermijdelijk, gevoelige en zwakke planten krijgen last van schimmelziekten. Meeldauw is de bekendste, deze bedekt de plant met een wit laagje schimmelpluis. Schimmel is wat lastiger te bestrijden en slaat snel over naar andere planten. Ze veroorzaken allerlei ziekteverschijnselen die de groei van de plant belemmeren en soms zelfs ten gronde richten.

Een ander schimmelsoort is roest. Deze is te herkennen aan de rode en gele vlekken op de bladeren. Aan de onderkant komen geelbruine, in de herfst naar zwart kleurende, puistjes ter grootte van een speldenknop.

Sterroetdauw, ook wel blackspot genoemd, komt vooral op rozen voor. Wij raden u aan in maart preventief te spuiten.

De valse meeldauw heeft een witgrauw laagje schimmelpluis aan de onderzijde van het blad. Aan de bovenkant ontstaan vaak geel/groene vlekken. Aangetaste delen van de plant moeten worden verwijderd. Maar ook hier geldt weer een plant die goed gevoed is, is sterker en zal minder gevoelig zijn.

 

Vogels, woelmuizen en insecten

Om gewassen te beschermen tegen allerlei soorten plagen zijn er diverse producten beschikbaar. Denk aan netten om vruchtbomen- en struiken te beschermen. Vogels zijn gek op pruimen, kersen en andere zachte vruchten.

Voor konijnen en woelmuizen zijn er vallen, maar ook korrels, die ervoor zorgen dat ze uit uw tuin wegblijven. Gaat u liever voor een radicale aanpak? Dan zijn er voor muizen ook gifkorrels verkrijgbaar.

Bekijk meer productgroepen in de categorie Assortiment