Gewasbescherming

Als tuinliefhebber wilt u natuurlijk graag gezonde en productieve planten in uw tuin hebben staan. Gewasbescherming is daarom belangrijk om ziektes en plagen te voorkomen en uw planten te beschermen tegen schadelijke organismen zoals insecten, schimmels en bacteriën.

Een goede start

Bestrijdingsmiddelen zijn er in overvloed. Maar voordat u overgaat tot het bestrijden van een plaag of schimmel, kunt u zich afvragen of de betreffende plant wel op de goede plaats staat. Een plant die al niet lekker groeit, staat vaak op een verkeerde plek. De grond kan bijvoorbeeld te nat of te droog zijn, of de standplaats is voor deze plant te zonnig of te donker. Daarnaast kan een goede bemesting een hoop ‘gedoe’ voorkomen. Mocht u desondanks de beestjes toch te lijf willen gaan, laat u zich dan goed informeren bij ons in het tuincentrum!

Contact

 

Voordelen van gewasbescherming

Het gebruik van gewasbescherming heeft verschillende voordelen voor uw tuin. Zo zorgt het ervoor dat uw planten beter groeien en meer opbrengen. Het vermindert schade die schadelijke organismen aanrichten en voorkomt verdere verspreiding ervan. Ook zorgt gewasbescherming ervoor dat uw planten gezond blijven en minder vatbaar zijn voor ziektes en plagen. Dit heeft een positief effect op de kwaliteit en veiligheid van uw eigen gekweekte groenten en fruit.

 

Bestrijdingsmiddelen

Er is keuze tussen biologische en/of chemische middelen. Chemische middelen hebben weliswaar een wat negatieve klank, maar ook deze middelen zijn tegenwoordig steeds ‘slimmer’. Daardoor zijn er vele middelen die totaal niet meer giftig zijn, maar juist ingrijpen op een bepaald aspect van het beestje wat u wilt bestrijden. Door die manier van ingrijpen kan het beestje zich niet verder ontwikkelen en verdwijnt. Ook kunt u bij ons terecht voor bestrijdingsmiddelen tegen mollen, muizen en groter ongedierte.



Natuurlijke middelen bij ziektes en plagen

Er zijn verschillende natuurlijke middelen die u kunt gebruiken bij ziektes en plagen in uw tuin. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden:
 

  • Knoflookextract:
    Knoflookextract is een natuurlijk middel tegen schimmels en bacteriën. Het bevat stoffen die schadelijke organismen doden en de groei van uw planten bevorderen. Knoflookextract kan eenvoudig worden toegevoegd aan het water waarmee u uw planten besproeit.

 

  • Brandnetelgier:
    Brandnetelgier is een natuurlijke meststof die tevens werkt als insecticide en fungicide. Het is een mengsel van brandnetelbladeren en water dat u gedurende enkele weken laat fermenteren. Het kan worden gebruikt als bladvoeding en ter voorkoming van ziektes en plagen.

  • Aaltjes:
    Aaltjes zijn kleine wormpjes die zich voeden met schadelijke insecten. Ze kunnen worden ingezet bij de bestrijding van bijvoorbeeld de larven van de taxuskever en de engerling. Aaltjes zijn verkrijgbaar bij Tuincentrum Tuinextra en eenvoudig toe te passen.

 

  • Pyrethrum:
    Pyrethrum is een natuurlijk insecticide dat wordt gewonnen uit de bloemen van de Pyrethrum-plant. Het is effectief tegen een breed scala aan insecten, zoals luizen, trips en witte vliegjes. Pyrethrum kan worden gebruikt als spray en is veilig voor mens en dier.


Bestrijden in de tuin

Insecten en Slakken

Door een goede verzorging en bemesting van uw planten kunt u veel ziekten en plagen voorkomen of beperken. Ondanks deze preventieve maatregel kan er soms toch een plaag of ziekte optreden. Dan moet u denken aan rupsen, die grote gaten in uw bladeren eten. Hierdoor blijven alleen de nerven van de bladeren over. Bladluizen veroorzaken groeiremmingen en misvormingen. De witte vlieg daarentegen zuigt de sappen uit de plant, waardoor hij zijn kracht verliest.

Dan zijn er nog verschillende kevers. De taxuskever is een bijzonder soort omdat zij zelf geen schade aan richt. Hun larven eten namelijk de wortels weg.

Al deze insecten zijn goed te bestrijden met zowel chemische als biologische bestrijdingsmiddelen. Biologische en/of chemische middelen zijn er in concentraten, korrels en spuitbussen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook gewoon de natuurlijke vijanden.

 Onkruidbestrijding

Planten die als ongenodigde gasten in het gazon voorkomen worden onkruid genoemd. Dit is niet geheel eerlijk, want dit zijn gewoon ‘inheemse’ planten. In de borders kan het onkruid geschoffeld worden, in het gazon is dat een stukje moeilijker. Vandaar dat er teruggegrepen moet worden op bestrijdingsmiddelen. Deze kunnen door middel van korrels of in vloeibare vorm verwerkt worden.

Een ander hardnekkig onkruid is mos. Dit kan u heel goed voorkomen door uw grasmat kalk en mest te geven. Daarnaast is het het beste om uw grasmat 1x per jaar te verticuteren.

Download hier 10 slimme tips voor gewasbescherming!

Schimmels

Tijdens een natte zomer is het onvermijdelijk... gevoelige en zwakke planten krijgen last van schimmelziekten. Meeldauw is de bekendste, deze bedekt de plant met een wit laagje schimmelpluis. Schimmel is wat lastiger te bestrijden en slaat snel over naar andere planten. Ze veroorzaken allerlei ziekteverschijnselen die de groei van de plant belemmeren en soms zelfs ten gronde richten.

Meer lezen over meeldauw

Een ander schimmelsoort is roest. Deze is te herkennen aan de rode en gele vlekken op de bladeren. Aan de onderkant komen geelbruine, in de herfst naar zwart kleurende, puistjes ter grootte van een speldenknop.

Sterroetdauw, ook wel blackspot genoemd, komt vooral op rozen voor. Wij raden u aan in maart uw rozen preventief te spuiten.

De valse meeldauw heeft een witgrauw laagje schimmelpluis aan de onderzijde van het blad. Aan de bovenkant ontstaan vaak geel/groene vlekken. Aangetaste delen van de plant moeten worden verwijderd. Maar ook hier geldt weer een plant die goed gevoed is, is sterker en zal minder gevoelig zijn.

Weg met schimmel in de tuin!

Uiteraard zijn er verschillende oplossingen om schimmels uit uw tuin te verjagen!

  1. Fungiciden:
    Dit zijn chemische bestrijdingsmiddelen die kunnen worden gebruikt om schimmels te doden. Er zijn verschillende soorten fungiciden beschikbaar, die geschikt zijn voor verschillende soorten schimmelziekten. Lees voor gebruik altijd goed de instructies op de verpakking en houd u aan de aanbevolen doseringen en veiligheidsmaatregelen.
     
  2. Biologische bestrijdingsmiddelen:
    Er zijn ook biologische bestrijdingsmiddelen beschikbaar die zijn gebaseerd op natuurlijke organismen, zoals bacteriën en schimmels, die schadelijke schimmels bestrijden. Deze middelen zijn vaak minder schadelijk voor het milieu en kunnen ook preventief worden gebruikt.

    Meer over biologisch tuinieren
     
  3. Goede verzorging:
    Een gezonde plant is minder vatbaar voor schimmelziekten. Zorg daarom voor een goede verzorging van uw planten, zoals voldoende water en voedingsstoffen, en snoei regelmatig dode en zieke takken weg.

    Meer over grond- en meststoffen
     
  4. Verwijder aangetaste delen:
    Als u schimmel op een plant ontdekt, is het belangrijk om de aangetaste delen zo snel mogelijk te verwijderen. Dit kan voorkomen dat de schimmel zich verder verspreidt naar andere planten.

Let op: sommige schimmels kunnen zeer hardnekkig zijn en het kan nodig zijn om verschillende maatregelen te combineren om ze effectief te bestrijden. Raadpleeg bij twijfel een deskundige, zoals een medewerker van ons tuincentrum.

 

Gewasbescherming kopen in Noordwijk 

Gewasbescherming is ook in uw eigen tuin van groot belang. Het helpt uw planten gezond te houden en beschermt ze tegen ziektes en plagen. Het gebruik van natuurlijke middelen bij ziektes en plagen is bovendien veiliger voor u en het milieu dan het gebruik van chemische middelen. Bij TuineXtra hebben we een mooi assortiment aan natuurlijke gewasbescherming voor u klaarstaan. Onze experts helpen u graag verder!