Buitenplanten

Of uw tuin of balkon nou groot of klein is, buitenplanten maken het plaatje compleet. Zij geven een mooie uitstraling waar u heel vrolijk van wordt. Voor u de tuin gaat indelen kwa beplanting, moet u goed kijken naar zonnige plekken en/of plekken in de schaduw. Het is namelijk per plant verschillend welke verzorging hij nodig heeft. Laat u dus goed adviseren! Kom gerust bij ons langs en vraag één van onze medewerkers om advies.

 

Bloembollen en zaden

Bloembollen zijn onder te verdelen in voorjaarsbollen en in zomerbollen. Voorjaarsbollen plant je zo ongeveer in oktober/november. Zomerbollen daarentegen plant je zo ongeveer in april/mei, wanneer de vorstperiode voorbij is. Dan is er ook nog keuze tussen eenjarige of meerjarige bollen.

Wanneer u toch liever voor de zaadjes gaat? Ook die hebben wij in ons assortiment. Denk hierbij aan de siertuin zoals snijbloemen en perkplanten. Maar ook aan de groente en de kruidentuin is gedacht. Een voorbeeld hiervan zijn: sla, komkommer, tijm, bieslook of rozemarijn. Daarnaast zijn er ook nog zaden voor het gras en voor weidebloemmengsels. Zij geven een fleurige aanblik in uw tuin.

 

Bomen, heesters en coniferen

Tegenwoordig zijn er voor alle tuinen bomen beschikbaar. Deze zijn geënt en passen hierdoor in elke tuin of op elk balkon.

Struiken vallen onder de categorie heesters die in vele gevallen in de herfst hun blad laten vallen, met uitzonderingen daargelaten. Heesters zijn erg bepalend in de tuin, en daarom is er keuze uit 2 verschillende soorten. Er zijn vroegbloeiende heesters zoals de Forsythia en de Ribes. Ook heb je heesters die vooral gekocht worden door hun mooi getinte en getekende bladeren. Dan zijn er ook nog heesters die s’winters groen blijven, zoals de Laurier, de Rododendron en de Buxus.

De verzamelnaam voor een naaldboom- en/of struik is de conifeer. Coniferen blijven over het algemeen groen in de winter, behalve de Larix. Wanneer u rekening houdt met de wind, dan zult u veel plezier beleven aan deze struiken. Een conifeer kan je goed snoeien, in bijvoorbeeld mooie en leuke vormen.

 

Éénjarigen en Kuipplanten

Eenjarigen noemt men in de volksmond ook wel perkplanten. Deze vaak mooie planten met hun vrolijke kleuren staan een zomer lang in uw tuin of op uw balkon. Ze staan prachtig in een balkonbak, in een paar potten of in de volle grond. Houdt u er rekening mee dat als u ze in een bak of pot zet, de planten wel voldoende voeding krijgen!

Zo rond de Middellandse Zee, uit de zuidelijke landen, daar komen de meeste kuipplanten vandaan. Denkend hierbij aan de Oleander, Abutilon, Lantana of de Fuchsia. Grotendeels houden zij van een warm plekje in de tuin of op het terras. In het najaar moeten zij dan toch echt naar binnen. Een koele en onverwarmde ruimte is al voldoende. Wanneer u ze weinig water geeft gaan ze in het voorjaar weer uitlopen. Dan kunnen ze verpot en wellicht wat teruggesnoeid worden.

 

Rozen en Klimplanten

Rozen zijn er in ontelbaar veel varianten: struikroos, stamroos, klimroos en rozen als bodembedekkers. Voor alle roossoorten geldt; Het zijn ware zonaanbidders. Daarnaast moeten bijna alle soorten in het voorjaar flink worden teruggesnoeid. Op de klimroos na, deze moet u niet helemaal terugsnoeien, de klimroos moet alleen ‘vernieuwd’ worden. Klimrozen moeten worden begeleid omdat zij niet uit zichzelf naar boven, langs uw muur of pergola, groeien.

Naast de klimroos zijn er nog vele andere soorten klimplanten. De bekendste zijn de Clematis en de Hedera. Maar natuurlijk zijn er nog genoeg andere mooie klimplanten. Denk hierbij aan de sterkgroeiende Bruidsluier, de geurende Kamperfoelie of de niet-te-vergeten Blauwe regen.

 

Vaste planten

Eigenlijk zegt de naam het al; vaste planten zijn planten die ieder jaar weer terug komen. Nadat de planten in de herfst afsterven en er niets meer te zien is, komen zij in het voorjaar weer vrolijk op. Als u planten te groot worden kunt u ze in het najaar ‘scheuren’. Dat kan gedaan worden door middel van een scherpe spade. Bij oudere planten doet men dit om de plant te verjongen; de oude kern wordt dan weggegooid.

 

 

 

Bekijk meer productgroepen in de categorie Assortiment