Regenwater opvangen: duurzaam én goedkoop

Regenwater opvangen: duurzaam én goedkoop

Eigenlijk is het natuurlijk super zonde dat we onze auto wassen met drinkwater en de planten water krijgen uit de kraan. Regenwater valt gratis en voor niets uit de lucht en daar doen we eigenlijk veel te weinig mee, vinden wij van TuineXtra. Bent u een voorstander van duurzaam tuinieren? Vang dan het regenwater op en hergebruik het water. Dit kost u uiteindelijk minder geld en u bent dus super duurzaam bezig. Een win-win situatie dus! Wij geven u graag wat tips en tricks om dit gemakkelijk toe te passen!

Voordelen van regenwater

Veel mensen zullen dit niet weten, maar wist u dat regenwater van goede kwaliteit is? Niet om te drinken natuurlijk, maar om te gebruiken voor andere dingen. Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • Het wassen van de ramen en uw auto. In regenwater zit geen kalk, dus ramen en auto's wassen gaat streeploos. Kind kan de was doen!
  • Doorspoelen van het toilet. Geen kalk in het regenwater betekent geen kalk in de toiletpot.
  • Bloemen, kamerplanten en tuinplanten worden super blij van regenwater, om dat er veel goede stoffen in zitten.

Regenton voor al het regenwater

Hergebruiken dus dat regenwater! Er zijn tal van manieren om regenwater op te kunnen vangen, maar de makkelijkste en bekendste manier is natuurlijk door een regenton te plaatsen. Een regenton wordt aangesloten via de regenpijp, zodat het water vanaf de dakgoten zo de regenton instroomt. Tegenwoordig zijn er super veel (hippe) regentonnen in verschillende vormen, kleuren én formaten. Wilt u een regenton van hout of een regenton van kunststof? Aan u de keus! Wij raden u wel aan om een regenton te nemen met een deksel. Zo voorkomt u dat muggen in of rondom de regenton zich vermaken. Daarnaast is het belangrijk dat er geen takken of blaadjes in de regenton komen. Dit kunt u voorkomen door onderaan de regenpijp een panty te plaatsen.

Regenwater opvangen | Duurzaam | Tuincentrum TuineXtra in Noordwijk

Twee emmertjes water halen: regenwater opvangen op een balkon

Heeft u een balkon en niet veel plek om een regenton te plaatsen, maar wilt u wel graag het regenwater opvangen? Dan hebben wij dé oplossing: gebruik emmers! U kunt de emmers los op het balkon zetten of hang ze aan de buitenkant van het balkon. Tegenwoordig zijn er speciale haken te koop waar normaal gesproken de plantenbakken aan hangen. Deze haken kunt u perfect gebruiken om de emmers aan te hangen. Geef met dit regenwater bijvoorbeeld uw moestuin water of de kamerplanten in huis. Let er wel op dat u de blaadjes en takken uit het water haalt, dan is het helemaal klaar voor gebruik.

Regenwater opvangen | Duurzaam | Tuincentrum TuineXtra in Noordwijk

Ga voor duurzaam en hergebruik het regenwater

Hebben wij u enthousiast gemaakt over het regenwater opvangen? Dan kunt u er mooi mee aan de slag! Heeft u hier nog vragen over? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen door te bellen naar: 071-3612177 of een mail te sturen naar: [email protected]. Onze medewerkers kunnen u overigens nog veel meer vertellen over duurzaam tuinieren. Heeft u weleens over een groen dak gehoord? Of begin uw eigen moestuin: scheelt veel geld, zorgt voor plezier én is super lekker!

Meer over duurzaam tuinieren