Tips tegen wateroverlast

Tips tegen wateroverlast

In Nederland kennen we inmiddels lange periodes van droogte, maar we kunnen ook te maken hebben met veel wateroverlast. Wist u dat met een aantal aanpassingen in de tuin u de overlast van het water zelf kunt verminderen. Wij van Tuincentrum TuineXtra geven u daarom graag enkele tips.

Meer groen = minder wateroverlast

Alle tegels hoeven echt niet allemaal uit de tuin, maar het is vrijwel bekent dat meer groen zorgt voor een betere waterhuishouding in de tuin. Meer groen in de tuin zorgt ervoor dat water makkelijker kan wegzakken en u voorkomt plassen in de tuin. Een goede verhouding tussen tegels en groen is bijvoorbeeld 60 procent groen en 40 procent tegels. Bomen in de tuin is ook een goed idee, want die nemen veel water op. Daarnaast zorgen bomen ook voor schaduw en verkoeling in de tuin: ook erg prettig wanneer het erg warm is.

Duurzame tip: regenton plaatsen

Sluit een regenton aan op de regenpijp en er komt minder water in het riool. Daarnaast vangt u zelf het regenwater op, wat u weer kunt gebruiken om de planten water te geven. U kunt wel honderden liters water besparen! Bij TuineXtra in Noordwijk vindt u diverse regentonnen die in uw tuin passen.

Tuincentrum TuineXtra | Tips tegen wateroverlast

Bredere voegen tussen de tegels

Wilt u toch tegels in de tuin? Zorg er dan voor dat er bredere voegen tussen de tegels zitten. Zo heeft het regenwater de kans om tussen de tegels weg te lopen. Bent u bang voor onkruid? Tegenwoordig is er speciale voegsel die zorgt dat er geen onkruid groeit, maar wel het regenwater weg laat lopen.

Houd regenwater vast met een groen dak

Wist u dat ook een groen dak kan helpen tegen wateroverlast? Een groen dak met bijvoorbeeld sedum houdt het regenwater vast en helpt zo wateroverlast te voorkomen. Daarnaast werkt het ook nog eens verkoelend en brandvertragend.

Tuincentrum TuineXtra | Tips tegen wateroverlast

Verbeter de bodemstructuur

Bij sommige soorten grond kan het water niet goed weglopen. Neem bijvoorbeeld kleigrond: regenbuien blijven een probleem, omdat de grond te hard is om het water weg te laten lopen. U kunt op een gemakkelijke manier de bodemstructuur verbeteren door er bijvoorbeeld zand door te spitten. Hierdoor wordt de structuur van de bodem een stuk beter en kan het water gemakkelijk weglopen.

Tuincentrum TuineXtra is een voorstander van duurzaamheid. Lees op onze website verschillende blogs over:

Onze openingstijden