
De herfst is officieel begonnen en dat zien we ook terug in het wisselvallige weer. Hoewel het zonnetje zich nog met regelmaat laat zien, is het ook een periode waarin er veel regen valt. Met de veranderingen in het weer en het klimaat is het belangrijk om de tuin aan te passen op de regenval die steeds heviger wordt. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de tuin hier goed op aan te passen. In deze blog leggen we het belang uit van een regenbestendige tuin én geven we tips om dit aan te pakken.
Waarom is het belangrijk om de tuin regenbestendig te maken?
Door de klimaatverandering hebben we te maken met hevigere regenval dan voorheen. Als er meer regen valt dan er weg kan stromen, dan ontstaan er overstortproblemen. Dit houdt in dat het water niet goed gezuiverd kan worden en er vervuild water in het oppervlaktewater terecht komt. Dat is dan weer slecht voor het milieu en dit willen we graag tegen gaan. Nu zijn er verschillende dingen die je kunt aanpassen in de tuin om de kans op dit probleem te verkleinen. Vooral in steden waar veel bestrating ligt, is het extra belangrijk om hier bewust mee om te gaan. Regenwater dat op bestrating valt belast namelijk het riool. Regenwater dat tussen planten terecht komt, zakt de grond in.
Zo veel mogelijk planten
De eerste tip spreekt misschien voor zich, maar hoe meer planten, hoe beter! Naast planten kun je ook denken aan halfverharding, die het water doorlaat. Dat is bijvoorbeeld een grindpad of een houtsnipper pad. Een aantal tegels minder is dus al een hele goede en effectieve keuze!
Water opvangen met een regenton
Je kunt water opvangen in een regenton, waardoor je het regenwater goed kunt gebruiken. Zo heb je geen kraanwater meer nodig en kun je het regenwater dat valt, ook weer gebruiken om jouw planten water te geven. Dat is een goede win-win situatie. Daarnaast is regenwater zacht water, wat jouw planten ten goede komt. Voor advies over de juiste regenton die qua inhoud en formaat goed past bij jouw tuin kun je uiteraard bij ons terecht.
Leg een wadi aan
Wadi is een afkorting voor 'waterafvoer door infiltratie'. Om het simpel uit te leggen is een wadi een greppel, waarin het regenwater tijdelijk wordt opgevangen. Dankzij een wadi stroomt het water van de daken en wegen niet de riolering in, maar via goten of greppels in de wadi. Een wadi bestaat uit een beplante bovenlaag met een doorlaatbare bodem. Onder deze laag bevindt zich een ruimte die wordt gevuld met bijvoorbeeld grind, een doorlatend materiaal. Je kunt ook kiezen voor een waterpasserende verharding. Dit kan een grindpad zijn, maar bijvoorbeeld een open bestratingspatroon heeft hetzelfde effect. Het belangrijkste is dat het water dan niet meer door het putje en het riool afgevoerd hoeft te worden, omdat het door de bestrating de bodem in kan zakken.
Kies de juiste planten
Een bijkomend aandachtspunt is het uitkiezen van tuinplanten die het Hollandse weer en de wisselende regenval goed aankunnen. Twijfel je of jouw tuin goed bestand is tegen regen? Vraag onze medewerkers dan gerust om advies, dan denken we graag met je mee!