Pompoendecoraties voor Halloween en Sint-Maarten

Pompoendecoraties voor Halloween en Sint-Maarten

In dit jaargetijde duiken ze steeds vaker en ook vroeger op. De oranje kleur van echte pompoenen, groot en klein (maar ook die van sierpompoenen en -kalebassen) zorgt dan ook voor een warm en vrolijk accent. Bij de voordeur en op de terras- en balkontafel. Nu we richting Halloween en Sint-Maarten gaan, willen de kinderen er vast graag een griezelig plaatje van maken. Of een pompoen in een lantaarn veranderen, compleet met flakkerende kaars of waxinelichtje. Ons tuincentrum in Noordwijk geeft graag een paar tips voor het maken van pompoendecoraties. Griezelig en spookachtig, of gewoon sfeervol en herfstig.

Halloween en Sint-Maarten. Hoe zat het ook weer?

Halloween wordt gevierd op 31 oktober en is over komen waaien uit Amerika. Op die dag bellen kinderen in enge uitdossingen aan om buren te laten schrikken en ze om snoepgoed te vragen, zodat ze ze verder met rust zullen laten. Sint-Maarten, 11 november, is de Europese en meer onschuldige versie van dit feest. Dan gaan de kleintjes met mooie lampionnen al zingend langs de deuren en vragen ze als dank voor hun liedje iets lekkers. Met een grote pompoen of een Sint-Maarten-lantaarn voor de deur ben je meteen in de juiste stemming en weten de jongeren dat ze verwacht worden en aan kunnen bellen.

Zo maak je een pompoenlantaarn voor Halloween en Sint-Maarten

  • Snijd met een aardappelmesje het deksel van de bovenkant. Maak daarbij schuine sneden, zodat het deksel weer netjes op de pompoen past en er niet in valt.
  • Hol de pompoen uit met een grote lepel of ijsschep. Verwijder ook het vruchtvlees van het deksel en gebruik het vruchtvlees om er een lekkere en gezonde pompoensoep van te maken.
  • Om te voorkomen dat restjes vruchtvlees in de pompoen gaan rotten kun je de binnenkant nog schoonvegen met een beetje verdunde alcohol of chloor.
  • Laat de binnenkant van de pompoen vervolgens goed drogen.
  • Teken met een stift de gewenste figuren, een gezicht of een woord op de pompoen en snijd deze voorzichtig uit.
  • Wrijf de buitenkant in met vaseline of slaolie, dan gaat hij mooi glimmen en is hij beter bestand tegen vocht.
  • Zet een lage kaars of een of twee waxinelichtjes (al dan niet werkend op een batterij) in het midden van de pompoen en zet het dekseltje er weer op.
  • Pompoenen kunnen niet tegen vocht en vorst. Zet ze daarom indien mogelijk onder een afdak of op de veranda. Haal ze naar binnen of zet ze in de schuur of garage als het blijft regenen en als er kans is op nachtvorst.