Pure Nature Nordmann: de duurzame kerstboom

Pure Nature Nordmann: de duurzame kerstboom

Bent u op zoek naar een duurzame en milieuvriendelijke kerstboom? Dan vindt u die bij TuineXtra in Noordwijk! Pure Nature Nordmann kerstbomen worden gekweekt zonder gebruik te maken van milieugevaarlijke pesticiden en kunstmest. Bij Global Pure Nature Trees in Denemarken weet de kweker maar al te goed dat we zuinig moeten zijn op onze mooie en kwetsbare natuur. Daarom kweekt onze kweker ook volgens de strikte Deense ecologische regels. Er wordt regelmatig gecontroleerd door ‘Landbrugsstyrelsen’; de overheidsinstantie die in Denemarken de biologische landbouw controleert. Bij Pure Nature is de CO2-Balans bij het kweken van kerstbomen bijna neutraal, omdat het aantal bomen dat geoogst wordt ook weer opnieuw wordt geplant. Als de kerstboom na gebruik wordt verbrand in een bio warmtecentrale, wordt er gas bespaard en is de CO2-balans voor die boom daarna positief. Benieuwd naar deze bijzondere kerstboom? Breng dan snel een bezoekje aan TuineXtra!

Wat zijn duurzame kerstbomen nu eigenlijk?

We nemen een kijkje in Denemarken: lopend in de kleine kerstbomenpercelen van Global Nature Trees in Denemarken valt direct op wat een duurzame manier van kerstbomen telen is. Tussen de bomen staan bloeiende kruiden die door heel veel  insecten en bijen worden bezocht. Als je even stil bent, hoor je ze zoemen. Eigenaar Per Skaerby vertelt met groot enthousiasme over de teelt. "Onze percelen worden omringd door 8000 hectare bosgebied. Insectenhotels hoeven we niet neer te zetten. Hier is sprake van één groot insectenhotel." Het bosgebied en de kerstboomvelden zijn een uitvalsbasis voor natuurlijke vijanden; insecten die de schadelijke broeders in toom houden. Daardoor zijn middelen tegen bijvoorbeeld luis niet nodig. Door het onkruid te laten staan en ook nog actief bloemenmengsels in te zaaien tussen de bomenrijen wordt actief gewerkt aan het vergroten van de biodiversiteit. Hier gaat het goed met de insecten! De kerstbomen bieden ook een schuilplaats voor vogels en andere kleine dieren. Vogels nestelen juist in kerstbomen vanwege de grote hoeveelheid insecten en kevers.

Feiten over de duurzame kerstbomen

Naast dat het perceel bijdraagt aan de biodiversiteit, zijn er meer redenen waarom Pure Nature Trees duurzaam zijn, namelijk:

  • De bomen staan gemiddeld 10 jaar op het perceel voordat deze in de woonkamer staan bij de consument.
  • Dagelijks produceert een boom op het perceel voor 44 mensen aan zuurstof.
  • Een hectare kerstbomen op het perceel legt 2 ton CO2 per jaar vast.
  • Er wordt een minimale hoeveelheid organische mest toegediend. De gewenste boomvorm wordt bereikt door te snoeien met een speciale tang, in plaats van het gebruik van chemische middelen.
  • De CO2 balans is bijna neutraal, doordat het aantal bomen dat geoogst wordt ook direct weer wordt herplant. 

Mooie kerstboom met een goed gevoel

Global Nature Trees is dus bewust bezig met de verduurzaming van de kerstboomteelt en de impact op onze wereld. De ambitie van de ondernemer is om zijn gehele bedrijf om te schakelen naar een volledige biologische teelt van de kerstbomen. Daar wordt binnen nu en vijf jaar naar toe gewerkt. Daarnaast is de sociale impact daarnaast belangrijk. Ze zorgen voor goede huisvesting, goede arbeidsomstandigheden en secundaire voorwaarden. Ze willen dat iedereen, onze medewerkers en onze klanten, een goed gevoel hebben bij onze kerstboomteelt. En daarmee een positieve bijdrage leveren aan de wereld.

Koop een duurzame kerstboom bij TuineXtra

Wilt u meer weten over de Pure Nature Trees? Of wilt u graag zo'n milieuvriendelijke kerstboom? Bezoek dan snel ons tuincentrum in Noordwijk!

Bekijk onze openingstijden