Najaarsplanten: een feest in de tuin!

Welkom bij TuineXtra, waar we je graag inspireren en adviseren over het creëren van een prachtige najaarstuin met een uitbundige bloemenpracht en kleurenrijkdom. Ontdek de magie van het najaar en laat je betoveren door de diversiteit aan najaarsplanten die je tuin in een betoverend herfstlandschap kunnen omtoveren.

In het najaar neemt de natuur afscheid van de zomer en bereidt zich voor op de komende winter. Maar dat betekent niet dat je tuin saai en kleurloos hoeft te zijn. Integendeel, het najaar is een perfect moment om je tuin te voorzien van een scala aan bloeiende planten, bomen en struiken die zorgen voor een feestelijke en warme sfeer.Onze site staat boordevol tips, adviezen en inspiratie om je te helpen bij het kiezen en verzorgen van de juiste najaarsplanten voor jouw tuin. Van prachtige herfstasters en sierlijke herfstanemonen tot kleurrijke chrysanten en winterharde siergrassen, we bieden een breed scala aan najaarsplanten die je tuin tot leven zullen brengen, zelfs wanneer de dagen korter worden en de temperaturen beginnen te dalen.

Bezoek het tuincentrum

10 Tips voor najaarsplanten in de tuin

Natuurlijk wil je in het najaar ook nog heerlijk van je tuin kunnen genieten! Wie weet krijgen we een fijne en lange zomer of probeer je lekker lang buiten onder de veranda of overkapping te zitten met een warm drankje en een boek! Een feit is dat buitenzijn je goed doet! Dan is een mooie tuin, ook in het najaar, iets om van te genieten! Wij hebben enkele tips voor je verzameld om op de beste manier najaarsplanten aan je tuin toe te voegen én daar zolang mogelijk plezier van te hebben.

1. Kies geschikte planten:
Zorg ervoor dat je planten selecteert die goed gedijen in het herfstseizoen en in jouw specifieke klimaat. Kies voor winterharde, groenblijvende en bloeiende najaarsplanten die de kou en eventuele vorst goed kunnen verdragen.

2. Combinaties van kleuren en texturen:
Experimenteer met verschillende combinaties van kleurrijke bloemen en siergrassen om een aantrekkelijk najaarslandschap te creëren. Combineer bijvoorbeeld herfstasters met Japanse Haver voor een prachtige contrastrijke tuin.

3. Plant ze op het juiste moment:
Zorg ervoor dat je de najaarsplanten op het juiste moment plant, bij voorkeur in het late voorjaar of de vroege zomer. Op die manier hebben ze voldoende tijd om goed te wortelen voordat het najaar aanbreekt.

4. Bereid de grond voor:
Zorg voor goed doorlatende en vruchtbare grond voor de najaarsplanten. Voeg compost toe om de bodemstructuur te verbeteren en de planten van de benodigde voedingsstoffen te voorzien.

5. Zorg voor voldoende water:
Hoewel de regenval meestal voldoende is in de herfst, is het belangrijk om te controleren of je najaarsplanten voldoende vocht krijgen. Geef ze water als het weer langere periodes droog is.

6. Dode bloemen verwijderen:
Om de bloei te bevorderen, is het raadzaam om verwelkte bloemen regelmatig te verwijderen. Dit stimuleert de plant om nieuwe bloemen te produceren en verlengt de bloeiperiode.

7. Bescherming tegen vorst:
Als je tuin gevoelige najaarsplanten bevat, overweeg dan om ze te beschermen tegen mogelijke vorst door bijvoorbeeld een beschermhoes te gebruiken. Hierdoor kunnen ze langer bloeien en beter overleven in de winter.

8. Planten in potten:
Als je beperkte ruimte hebt of een patio of balkon hebt, kun je ook najaarsplanten in potten en containers kweken. Hierdoor kun je nog steeds genieten van een kleurrijke tuin in het najaar.

9. Overweeg geurende planten:
Naast visuele aantrekkingskracht kunnen sommige najaarsplanten ook een heerlijke geur toevoegen aan je tuin. Denk aan geurende bloemen zoals herfstanemoon en chrysanten.

10. Maak een tuinontwerp:
Plan vooraf en maak een tuinontwerp voordat je najaarsplanten toevoegt. Overweeg factoren zoals hoogte, bloeitijd en zonvereisten om een harmonieus geheel te creëren.

Met deze tips kun je jouw tuin omtoveren tot een prachtige en kleurrijke oase, zelfs als het herfstseizoen begint. Geniet van de schoonheid en de warme sfeer die groenblijvende najaarsplanten aan je tuin kunnen geven!

Lees al onze tuintips!

9 Populaire najaarsplanten

Het najaar brengt niet alleen verandering in het weer en de kleuren van de natuur, maar het biedt ook een overvloed aan bloeiende planten die je tuin kunnen transformeren tot een ware herfstoase. Met de zomer die langzaam plaatsmaakt voor de herfst, is het tijd om te ontdekken welke planten de show stelen met hun prachtige bloemen en kleuren. 

1. Herfstaster (Aster novi-belgii)

De herfstaster is een echte blikvanger in de najaarstuin. Met zijn kleurrijke bloemen in tinten van paars, roze, blauw en wit, voegt deze plant een vleugje speelse elegantie toe aan elke tuin. Bovendien trekt de herfstaster vlinders en bijen aan, waardoor je tuin een levendige plek wordt. Zorg ervoor dat je deze plant op een zonnige plek plant met goed doorlatende grond voor optimale bloei.

2. Herfstanemoon (Anemone)

De herfstanemoon is een andere charmeur die in de nazomer tot laat in de herfst bloeit. De delicate bloemen in verschillende tinten wit, roze en paars staan prachtig in combinatie met het veranderende herfstblad. Ze gedijen goed in halfschaduwrijke gebieden en vochtige, goed doorlatende grond. De herfstanemoon is een perfecte keuze om een vleugje romantiek aan je tuin toe te voegen.

3. Japanse Haver (Miscanthus sinensis)

Als je op zoek bent naar een siergras dat de herfsttuin een unieke uitstraling geeft, dan is de Japanse Haver een uitstekende keuze. Dit sierlijke gras heeft prachtige zilverachtige pluimen die in het najaar een prachtige gouden kleur krijgen. Het geeft je tuin een rustieke charme en zorgt voor een mooie achtergrond voor andere bloeiende planten. De Japanse Haver gedijt goed in de volle zon en heeft weinig onderhoud nodig.

4. Sedum (Hylotelephium spectabile)

Sedum, ook bekend als Hemelsleutel, is een winterharde succulent die bekend staat om zijn dikke, vlezige bladeren en weelderige bloei. In de herfst transformeren de bloemen van Sedum in prachtige tinten rood, roze en paars, waardoor je tuin een warme en uitnodigende sfeer krijgt. Deze plant gedijt goed in de volle zon en droge, goed doorlatende grond, waardoor het een perfecte keuze is voor die zonnige plekjes in je tuin.

5. Chrysanten (Chrysanthemum)

Chrysanten zijn onmisbaar in een najaarstuin en staan bekend om hun kleurrijke en gevarieerde bloemen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en kleuren, waardoor je talloze mogelijkheden hebt om je tuin te versieren. Van helder geel en diep oranje tot zachte pasteltinten, chrysanten voegen een explosie van kleur toe aan je herfstlandschap. Plant ze in goed doorlatende grond en geef ze regelmatig water voor een overvloedige bloei.

6. Vlinderstruik (Buddleja davidii):

De vlinderstruik, ook wel bekend als Buddleja, is een veelzijdige en geliefde struik in de tuin. Hoewel hij vooral bekend staat om zijn overvloedige bloei in de zomer, kan deze prachtige struik ook tot laat in het najaar bloeien. Met zijn lange, kleurrijke bloemtrossen trekt de vlinderstruik een overvloed aan vlinders, bijen en andere bestuivers aan, waardoor je tuin een bruisende en levendige plek wordt. Hij gedijt het beste in de volle zon en in goed doorlatende grond. Door regelmatig uitgebloeide bloemen te verwijderen, stimuleer je nieuwe bloei en kun je tot ver in het najaar genieten van de kleurrijke pracht van de vlinderstruik.

7. Hebe (Hebe):

Hebe's zijn wintergroene struiken die het hele jaar door kleur en vitaliteit toevoegen aan je tuin. Ze zijn er in verschillende variëteiten, variërend in grootte, bladkleur en bloemvorm. Sommige hebe's hebben zelfs prachtige bloemen in het najaar, waardoor ze een geweldige aanvulling zijn op je najaarstuin. Deze onderhoudsarme struiken gedijen goed in de volle zon of halfschaduw en stellen weinig eisen aan de grond. Met hun opvallende bloemen en aantrekkelijke bladeren zijn hebe's een uitstekende keuze om kleur en structuur aan je tuin toe te voegen, zelfs wanneer andere planten in rust zijn.


8. Kardoen (Cynara cardunculus):

Kardoen is een imposante plant met grote, decoratieve bladeren en paarse bloemen die verschijnen in het najaar. Deze vaste plant voegt een vleugje exotisme toe aan je tuin en is bovendien aantrekkelijk voor vlinders en bijen. Kardoen is winterhard en gedijt goed in de volle zon en goed doorlatende grond. Vanwege zijn forse formaat is het belangrijk om voldoende ruimte te bieden voor de kardoen om te groeien. Door de uitgebloeide bloemen te verwijderen, bevorder je de groei van nieuwe bloemknoppen en kun je tot laat in het najaar genieten van de opvallende paarse bloemen en het weelderige blad van de kardoen.


9. Japanse Anemoon (Anemone hupehensis):

De Japanse Anemoon is een charmante en elegante bloeier die zijn prachtige bloemen in het najaar laat zien. Met zijn sierlijke bloemen in verschillende tinten roze en wit voegt deze vaste plant een vleugje romantiek en elegantie toe aan je herfstlandschap. De Japanse Anemoon gedijt goed in halfschaduw en vochtige, goed doorlatende grond. Met zijn lange bloeiperiode en aantrekkelijke bloemen trekt deze plant vlinders en bijen aan, waardoor je tuin een levendige en bruisende plek wordt, zelfs wanneer andere planten in rust zijn.

Het najaar hoeft niet saai te zijn in de tuin. Met deze populaire bloeiende najaarsplanten kun je je tuin omtoveren tot een kleurrijk en levendig paradijs, zelfs wanneer de temperaturen beginnen te dalen. Geniet van de bloemenpracht, het rijke blad en de aantrekkingskracht op vlinders en bijen die deze planten met zich meebrengen. Met een zorgvuldige keuze en verzorging kunnen deze najaarsplanten je tuin transformeren tot een betoverende plek vol kleur en leven, zelfs wanneer de zomer ten einde loopt. Van de betoverende herfstaster tot de charmante herfstanemoon, er is een grote verscheidenheid aan planten om uit te kiezen. Dus kom gerust langs bij TuineXtra, kies je favoriete najaarsplanten en creëer een prachtige herfsttuin waar je nog vele jaren van kunt genieten!

Vaste planten bij TuineXtra

4 Voordelen van groenblijvende najaarsplanten

Terwijl de bladeren van de bomen in de herfst prachtig verkleuren en uiteindelijk van de takken vallen, kun je met groenblijvende najaarsplanten je tuin een blijvende schoonheid geven. Deze planten behouden hun frisse groene bladeren, zelfs als de koude wind begint te waaien. In dit artikel zullen we de voordelen van het toevoegen van groenblijvende najaarsplanten aan je tuin onderzoeken en een lijst presenteren van zeven veel verkochte soorten die je tuin het hele jaar door een prachtige uitstraling geven.

4 Voordelen van groenblijvers

 • Continu Groen:
  Een van de meest voor de hand liggende voordelen van groenblijvende najaarsplanten is dat ze hun bladeren behouden, ongeacht het seizoen. Hierdoor blijft je tuin het hele jaar door groen en levendig, zelfs als andere planten in rust gaan tijdens de wintermaanden.
   
 • Winterse Structuur:
  Groenblijvende najaarsplanten bieden niet alleen kleur, maar ook een interessante structuur aan je tuin, vooral in de winter. De unieke bladvormen en texturen geven je tuin een aantrekkelijk decor, zelfs wanneer er geen bloemen bloeien.
   
 • Privacy en Schuilplaatsen:
  Groenblijvende planten kunnen ook als een natuurlijke omheining dienen, waardoor je meer privacy krijgt in je tuin. Bovendien bieden ze een schuilplaats voor vogels en andere kleine dieren, waardoor je tuin een bruisende plek wordt voor het observeren van de natuur.
   
 • Gemakkelijk Onderhoud:
  In vergelijking met bladverliezende planten die in de herfst veel bladeren laten vallen, zijn groenblijvende najaarsplanten vaak gemakkelijker te onderhouden. Je hoeft niet voortdurend bladeren op te ruimen en je tuin ziet er het hele jaar door netjes uit.

Wil je zien wat we in petto hebben aan najaarsplanten die ook in de koudere maanden je tuin groen en fris houden? Kom gerust langs bij TuineXtra in Noordwijk!

Bezoek het tuincentrum!

Onze 7 favoriete groenblijvers!

Nu je meer weet over najaarsplanten en de voordelen van groenblijvers, ben je misschien nieuwsgierig geworden naar wat onze favorieten zijn. Hier komen ze!

1. Kardinaalsmuts (Euonymus fortunei):
Deze winterharde en snelgroeiende plant is populair vanwege zijn prachtige groene bladeren die in de herfst een subtiele rode tint krijgen.

2. Lavendelheide (Pieris japonica):
Met zijn sierlijke bloemen in het voorjaar en glanzende groene bladeren gedurende het hele jaar, is de Lavendelheide een favoriet bij veel tuiniers.

3. Hulst (Ilex aquifolium):
Hulst is een klassieke groenblijvende plant die bekend staat om zijn stekelige bladeren en rode bessen, die vooral in de winter voor kleur zorgen.

4. Siergras (Festuca glauca):
Dit compacte en sierlijke gras behoudt zijn blauwgroene tinten het hele jaar door, waardoor het een uitstekende keuze is voor het toevoegen van textuur aan je tuin.

5. Bamboe (Phyllostachys):
Bamboe is een sterke en snelgroeiende plant die privacy biedt en een exotisch tintje aan je tuin geeft. Let op of je gaat voor de woekende of niet woekerende variant!

6. Camelia (Camellia japonica):
Met zijn prachtige bloemen in het vroege voorjaar en glanzende groene bladeren, is de Camelia een elegante toevoeging aan elke tuin.

7. Rhododendron (Rhododendron):
Deze veelzijdige struik is geliefd om zijn grote bloemen en groenblijvende bladeren, die het hele jaar door kleur aan je tuin geven.

Het toevoegen van groenblijvende najaarsplanten aan je tuin heeft vele voordelen. Met een overvloed aan keuzes, kun je gemakkelijk de perfecte groenblijvende planten vinden die perfect passen bij jouw buitenruimte. Of je nu kiest voor de sierlijke Lavendelheide of de stekelige Hulst, groenblijvende najaarsplanten zullen je tuin het hele jaar door een betoverende uitstraling geven.

Alles over onze tuinplanten

Fruit oogsten in de najaarstuin: bomen, struiken en klimmers

Het najaar is niet alleen het seizoen van prachtig verkleurende bladeren, maar ook van een overvloed aan heerlijk fruit in de tuin. Of je nu een ervaren tuinier bent of een beginnende fruitliefhebber, het toevoegen van fruitbomen, struiken en klimmers aan je tuin zal je belonen met een smakelijke oogst in het najaar. We nemen we je mee op een ontdekkingsreis door de wereld van fruit in de najaarstuin en vertellen we je van welke soorten je kunt smullen!

1. Appelbomen (Malus domestica)

Appelbomen zijn een klassieker in de fruitteelt en een welkome aanvulling op elke najaarstuin. Met hun prachtige bloesems in het voorjaar en sappige appels in het najaar, zijn deze bomen niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor de smaakpapillen. Er zijn talloze appelvariëteiten om uit te kiezen, variërend in smaak en textuur. Plant meerdere rassen voor bestuiving en een rijkere oogst.

2. Perenbomen (Pyrus communis)

Perenbomen zijn nog een fruitboom die het goed doet in de najaarstuin. De zachte smaak en sappige textuur maken peren tot een favoriet bij velen. Zorg voor voldoende ruimte, omdat sommige perenbomen groot kunnen worden. Overweeg ook dwergvariëteiten als je beperkte ruimte hebt.

3. Druivenstruiken (Vitis vinifera)

Druivenstruiken zijn niet alleen geliefd om hun fruit, maar ook om hun decoratieve waarde in de tuin. De zoete en sappige trossen druiven zijn een perfecte traktatie om in het najaar te oogsten. Kies voor de juiste druivenvariëteiten die geschikt zijn voor jouw klimaatzone en geniet van zelfgekweekte druiven om te eten of om wijn van te maken.

4. Vijgenbomen (Ficus carica)

Vijgenbomen zijn een exotische toevoeging aan de najaarstuin, vooral als je een tuin of buitenruimte hebt uit de wind en met veel zon. De zoete en sappige vruchten zijn heerlijk om vers te eten of te gebruiken in diverse gerechten. Vijgenbomen kunnen ook goed gedijen in grote potten op een zonnig terras.

5. Kiwiplanten (Actinidia deliciosa)

Kiwiplanten, ook bekend als kiwibessen, produceren kleine, zoete vruchten die boordevol vitamines en antioxidanten zitten. Deze klimmende planten hebben een stevige ondersteuning nodig om hun groeiende ranken te ondersteunen. Met mannelijke en vrouwelijke planten in de buurt, kun je genieten van een smakelijke oogst.

6. Bramenstruiken (Rubus fruticosus)

Bramenstruiken zijn geliefd om hun zoete, sappige bessen die in het najaar rijp worden. Deze struiken kunnen zich snel verspreiden, dus houd hier rekening mee bij het planten. Regelmatig snoeien helpt de groei in toom te houden en bevordert een gezonde oogst.

7. Frambozenstruiken (Rubus idaeus)

Frambozen zijn een heerlijke aanvulling op de najaarstuin. Deze zoete en delicate bessen zijn gemakkelijk te kweken en kunnen zowel in de volle grond als in potten worden geteeld. Zorg voor voldoende zonlicht en regelmatig water om een overvloedige oogst te garanderen.

Het toevoegen van fruitbomen, struiken en klimmers aan je najaarstuin is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een bron van heerlijke en verse vruchten. Van appels en peren tot druiven en vijgen, er zijn talloze mogelijkheden om van te genieten. Met de juiste zorg en aandacht kun je een smakelijke oogst binnenhalen en jezelf en je dierbaren verwennen met vers fruit rechtstreeks uit je eigen tuin. Kom je snel bij ons kijken?

Meer over fruit uit eigen tuin

Najaarsplanten kopen bij TuineXtra in Noordwijk

Het hele jaar rond willen we genieten van onze tuin. Met een beetje geluk hebben we een lange nazomer en ook al hebben we een kille herfst, nog is het heerlijk om buiten een kop thee te drinken onder de overkapping of bij de buitenhaard onder een dekentje. De tuin krijgt in het najaar ook onze aandacht en hier heb je kunnen lezen dat er voldoende opties zijn voor een stralende tuin, ook in de herfst! Of je nu gaat voor fruit, wat je in het najaar kunt oogsten, prachtige groenblijvers of bloeiende najaarsplanten, de keuze is bij ons reuze!

Ons ervaren personeel staat klaar om je te adviseren! Heb je een lege hoek die je wilt opvullen, of wil je je balkon vergroenen? Het kan allemaal en we denken graag met je mee! Je bent van harte welkom voor een bezoek aan TuineXtra!

Bezoek TuineXtra