Plagen in de tuin

Tuincentrum Noordwijk | Planten, dierenartikelen, tuinmeubelen, vijverartikelen en meer!

Binnen deze categorie vallen bijvoorbeeld een mollenplaag, die de hele tuin veranderd in een knollenveld, of een wespenplaag die de schuur terroriseert. Ook mieren die uit alle hoeken tevoorschijn komen horen hier bij.

Katten die hun behoefte in andermans tuin doen kunnen ook voor een hoop ergernis zorgen. Voor honden daarentegen geldt dit gelukkig een stuk minder.

Allemaal plagerijen waar men op z’n zachtst gezegd, niet vrolijk van wordt. Gelukkig zijn er voor deze plagerijen, ook op biologisch gebied, goede bestrijdingsmiddelen voor ontwikkeld.

 

Honden en Katten

Een echte plaag kunnen wij het niet noemen, maar dat deze twee dieren voor ergernis kunnen zorgen, daar is iedereen het mee eens. Vooral de katten, omdat zij hun behoefte doen in andermans tuin en vooral kuiltjes (moeten) graven. Deze worden helaas gegraven op de plek waar uw mooie planten staan.

Bij honden zijn het vaak de reuen die hun geurtje achterlaten bi uw boom, hek of plantenbak/pot. Andere reuen reageren daar weer op. Zoals u al begrijpt wordt het een interessante plek met bekende gevolgen.

Deze twee plagen kunt u bestrijden met een biologisch middel. Hierdoor zullen katten en honden met een grote boog om hun geliefde plekje heen lopen.

 

Mieren en Wespen

Dat er beesten in de tuin horen, dat weet iedereen. Zij dragen bij aan een natuurlijk evenwicht, zo ruimen wespen en mieren veel andere insecten op. Wanneer het er teveel worden en zij overlast gaan geven, dan is het tijd om in te grijpen.

Schadelijk zijn ze niet maar de kunnen wel uw terras ondergraven: mieren. Deze beestjes gaan bij u thuis op zoek naar lekkere hapjes.
Wij raden u aan mieren met biologische bestrijdingsmiddelen te bestrijden, zodat insecteneters zoals vogels, egels, en mollen niet vergiftigd worden.

Wilt u de mieren binnenshuis bestrijden dan zijn de zogenaamde lokdoosjes ideaal. De mieren nemen de poeder mee naar hun nest en u ziet ze niet meer terug.

Wespen kunnen kwaad worden dus voorzichtigheid is geboden bij de bestrijding van deze beestjes. In sommige gemeentes kunt u de afdeling ongediertebestrijding bellen. Tegen een gereduceerd bedrag, en in sommige gemeentes zelfs gratis, wordt het wespennest verwijderd. Ook zijn er spuitbussen verkrijgbaar die zeer effectief zijn.

 

Mollen

Mollen doen eigenlijk geen vlieg kwaad, behalve dat ze het hele gazon ruïneren. De mol zoekt gewoon zijn kost, wat bestaat uit: ritnaalden, wormen, veenmollen, emelten en nog veel meer van die ‘enge’ beestjes. Vervolgens eten deze ‘enge’ beestjes weer aan onze mooie planten en aan het gazon.

Gelukkig zijn er huismiddeltjes die ervoor kunnen zorgen dat de mollen een andere tuin opzoeken. Gaat u liever voor een ‘radicalere’ aanpak of helpen deze huismiddeltjes niet, dan zijn er diverse mogelijkheden. U kunt hierbij denken aan een mollenklem of mollenschrik maar ook aan een diervriendelijke mollenverjager op batterij of zonne-energie.

Enkele huismiddeltjes:

– Een fles ingraven in de mollengang

– Visafval in de mollengang strooien

– Laat de mollengang vollopen met water d.m.v. de tuinslang

– Leg mottenballen in de gangen

– Plant de bloembol Keizerskroon (Fritilaria Imperalis)

– Steek zoveel mogelijk stokken in de gangen.

 

Reigers

Reigers zijn prachtige dieren die gebiologeerd naar hun prooi staan te turen. Helaas betekend dit ook dat uw (goud)vissen ook niet meer veilig zijn, zeker niet als zij onder een steen of blad kunnen schuilen. U kunt voor een afdeknet gaan, maar een afschriknet is beter. Deze set bestaat uit stokken die d.m.v. een nylon draad aan elkaar verbonden zijn, deze stokken plaatst u langs de vijver, door de belletjes aan het draad wordt de reiger afgeschrikt. Het is misschien niet mooi maar wel effectief.

Ook bestaat er een spiegelende piramide die drijft op het wateroppervlak. Door de schittering van de spiegelende vlakken gaat de reiger op de vlucht.

Als laatste bestaat er ook de kunstreiger, deze staat leuk bij de vijverrand maar heeft geen afschrikwaarde.

 

 

Bekijk meer productgroepen in de categorie Assortiment