Najaar

Het najaar betovert de tuin met zijn schitterende kleuren en het knisperen van bladeren. Gedurende deze periode zijn er tal van tuinwerkzaamheden te verrichten om de tuin in optimale staat te behouden. Het is tijd om bladeren op te ruimen, planten te snoeien en voorbereidingen te treffen voor de aanstaande winter.

Het Najaar is een leuke tijd voor tuiniers!

Het najaar wordt door veel tuinliefhebbers gezien als een van de minder opwindende seizoenen, maar dat is een misvatting. Het Vergeten Plantseizoen, zoals het vaak genoemd wordt, valt in het najaar. Veel mensen associëren tuinieren met de Lente en de Zomer, maar eigenlijk is het najaar een ideale periode om te planten en te beplanten. De grond is nog warm van de zomerzon en vochtiger dan in de zomer, waardoor nieuwe planten een goede start krijgen voor het komende groeiseizoen. Zodra de Lente aanbreekt, kunnen de planten direct beginnen te groeien, zodat je al snel van een groene en bloeiende tuin kunt genieten.

Tuinieren in het najaar is om verschillende redenen van groot belang. Allereerst biedt het de kans om de tuin voor te bereiden op de winter, zodat planten kunnen overleven in de koude maanden. Het planten van bollen in het najaar zorgt voor vroege lentebloemen, en het snoeien van planten helpt om ze gezond te houden. Bovendien is het najaar verre van saai voor tuinliefhebbers. De kleurenpracht en de geuren van het najaar maken van de tuin een betoverende plek om te vertoeven.

Een bloeiende lente, plant je in het najaar

Het najaar is tevens een perfecte periode om je tuin klaar te maken voor de lente. Plant bloembollen zoals tulpen, narcissen en krokussen in het najaar, zodat je kunt genieten van prachtige lentebloemen wanneer de temperaturen weer stijgen. Zorg ervoor dat de grond goed is voorbereid en bemest voordat je begint te planten. Plant je mee?

Tuintoppers voor het Najaar

Een belangrijk aspect van najaarstuinieren is het kiezen van de juiste planten. Hier zijn vijf prachtige tuinplanten die schitteren in het najaar:

1. Miscanthus sinensis 'Gracillimus'
Dit siergras staat bekend om zijn sierlijke, opgaande groeiwijze en smalle, zilverachtige bladeren. In het najaar ontwikkelt het prachtige zilveren pluimen die boven het gebladerte uitsteken.

2. Hortensia (Hydrangea macrophylla)
In het najaar kunnen de bloemen van kleur veranderen naar roze, paars of zelfs roestachtige tinten. Ze zijn relatief eenvoudig te kweken en vormen een mooie aanvulling op het najaartuin.

3. Japanse esdoorn (Acer palmatum)
Tijdens het najaar veranderen de bladeren in tinten rood, oranje en geel, waardoor het een opvallende aanvulling is op elke najaarstuin. Deze esdoornsoort gedijt het best in vochtige, goed doorlatende grond en biedt schaduw en schoonheid in tuinen.

4. Herfstkrokus (Crocus speciosus)
De herfstkrokus is een bolgewas dat in het najaar bloeit. Het heeft delicate, paarse bloemen die boven de grond verschijnen wanneer andere planten beginnen te rusten voor de winter. Deze krokussoort is een vroege traktatie voor tuinliefhebbers en voegt kleur toe aan de late herfsttuin.

5. Herfstaster (Aster novi-belgii)
Deze vaste plant staat bekend om zijn overvloedige bloei in de late zomer en herfst. Deze plant produceert talloze kleine, madeliefachtige bloemen in diverse kleuren, waaronder paars, roze en wit.

Deze planten voegen warme tinten toe aan de tuin en brengen de najaarssfeer tot leven.

Tuinieren in het najaar: wanneer pak je welke klus aan?

In het najaar zijn er voldoende tuinwerkzaamheden te verrichten, maar hoe verdeel je de maanden oktober, november en december het beste? Wij geven je een handig overzicht!

Top 3 Tuinklussen in het Najaar

 1. Blad opruimen: Gedurende het najaar dwarrelen er talloze bladeren van bomen en struiken naar beneden. Het is van groot belang om deze bladeren regelmatig op te ruimen om te voorkomen dat ze zich opstapelen op het gazon en de planten verstikken. Daarnaast kunnen gevallen bladeren worden gebruikt om compost te maken, een waardevolle toevoeging voor de tuin.
 2. Snoeien en winterklaar maken: De herfst is een uitstekende tijd om te snoeien. Het is essentieel om dode takken te verwijderen en overmatige groei te beteugelen, zodat de planten kunnen gedijen en het risico op ziekten wordt verminderd. Vergeet niet om vorstgevoelige planten te beschermen door ze te bedekken met mulch of doeken, zodat ze warm blijven gedurende de koude wintermaanden.
 3. Bloembollen planten: Het najaar is hét seizoen om bloembollen te planten voor prachtige lentebloemen. Bloemen zoals tulpen, narcissen, krokussen en hyacinten moeten in de herfst de grond in, zodat ze voldoende tijd hebben om wortel te schieten voordat de winter aanbreekt. Deze bloembollen zullen je tuin in het vroege voorjaar opfleuren met een kleurexplosie.

Oktober: opruimen en voorjaarsplanning

 • Bladruimen: Verwijder gevallen bladeren van het gazon en andere delen van de tuin.
 • Bollen planten: Plant voorjaarsbollen zoals tulpen, narcissen en krokussen voor kleur in het vroege voorjaar.
 • Snoeien: Controleer of er bomen of struiken zijn die moeten worden gesnoeid om de gezondheid en vorm te behouden.

November: tuinbezoekers en tuingereedschap

 • Vogelvoer en nestkastjes: Hang vogelvoeders op en maak nestkastjes schoon om vogels te helpen tijdens de winter.
 • Controleer op ziekten: Controleer planten op tekenen van ziekten en behandel indien nodig.
 • Winterklaar maken van tuingereedschap: Reinig en berg tuingereedschap op voor de winter.

December: maak je tuin klaar voor de winter

 • Winterbescherming: Zorg ervoor dat gevoelige planten goed beschermd zijn tegen vorst en koude temperaturen.
 • Tuinplanning: Gebruik deze tijd om na te denken over de tuinplanning voor het volgende jaar!
 • Terras en tuinmeubels: Berg tuinmeubels op of dek het af om te voorkomen dat het wordt beschadigd door winterweer.

Tuinbezoekers in het najaar

In het najaar spelen tuinvogels een belangrijke rol in onze tuinen, en het ophangen van nestkastjes kan hen op verschillende manieren helpen. Terwijl de temperaturen beginnen te dalen, zoeken vogels naar geschikte schuilplaatsen om te overwinteren.

Nestkastjes bieden een veilige en beschutte plek voor vogels om te rusten en zich te beschermen tegen de koude weersomstandigheden. Bovendien dienen nestkastjes als ideale broedplaatsen voor veel vogelsoorten wanneer het voorjaar aanbreekt.

Door nestkastjes in het najaar op te hangen, geef je vogels de gelegenheid om de kastjes te verkennen en zich voor te bereiden op het komende broedseizoen. Dit draagt bij aan het behoud van verschillende vogelsoorten en verrijkt de biodiversiteit in je tuin, waardoor je kunt genieten van het levendige gefladder en gezang van vogels, zelfs in het najaar en de daaropvolgende seizoenen.

Breng het Najaar naar Binnen

Ook binnenshuis kun je het najaar omarmen door gebruik te maken van kamerplanten die deze sfeer uitstralen. Enkele prachtige opties zijn onder andere de Calathea lancifolia, met zijn gestreepte bladeren die aan herfstbladeren doen denken, de Croton (Codiaeum variegatum), met zijn opvallend gekleurde bladeren, en de Sansevieria trifasciata 'Moonshine', met zijn zilverachtige bladeren die de herfstmaan weerspiegelen.

Woontrends voor het najaar

1. Warme en rijke kleuren:

In het najaar zie je vaak warme en rijke kleuren zoals diep rood, oker, donkergroen en aardetinten opduiken in woonaccessoires. Voeg kussens, plaids, kaarsen en vazen in deze kleuren toe aan je woonkamer. Schilder eventueel een muur in een diepe aardetint om een gezellige sfeer te creëren. Combineer deze kleuren met neutrale achtergronden om ze te laten opvallen.

2. Natuurlijke materialen:

Het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, rotan, en jute is populair. Deze materialen zorgen voor een rustieke en gezellige uitstraling. Kies voor meubels en accessoires gemaakt van hout of met houten accenten. Denk aan een houten salontafel, rotan stoelen of manden van jute om planten in te zetten. Dit geeft je huis een warme en natuurlijke uitstraling.

3. Vintage en retro elementen:

Vintage en retro woonaccessoires zijn terug van weggeweest. Denk aan meubelstukken met een mid-century modern design of accessoires met een vintage uitstraling. Bezoek antiekwinkels, rommelmarkten, of kringloopwinkels om unieke vintage stukken te vinden. Combineer deze stukken met modernere meubels en accessoires voor een eclectische look. Een vintage spiegel, een retro lamp of een oude platenspeler kunnen leuke aanvullingen zijn.

Klaar voor het najaar met Tuincentrum TuineXtra

Bij Tuincentrum TuineXtra ben je helemaal klaar voor het najaar. Hier tref je een ruime keuze aan najaarsplanten, buitenpotten, kamerplanten, woonaccessoires, voorjaarsbollen en benodigdheden voor tuinvogels. Of je nu je tuin wilt opfleuren voor het najaar, alvast vooruit wilt kijken naar de lente, of je woonkamer een nieuwe uitstraling wilt geven, Tuincentrum TuineXtra biedt alles wat je nodig hebt om van het najaar jouw favoriete seizoen te maken. Kom gerust langs en laat je betoveren door de prachtige herfstsfeer!