Bewatering

Planten water geven in de tuin kan een heel karwei zijn, zeker als u een tuin heeft met veel planten. Niet iedere soort plant heeft evenveel water nodig en hierdoor kan het een ingewikkelde klus zijn om planten niet te veel of juist te weinig water te geven. Met de bewateringssystemen van Tuincentrum TuineXtra wordt dit een stuk makkelijker. Ook zijn deze sproei- of druppelsystemen ontzettend handig voor als u op vakantie gaat. Op deze manier hoeft u nooit meer iemand anders te vragen om de planten in de tuin water te geven als u op vakantie bent. Kom langs bij Tuincentrum TuineXtra om het juiste bewateringssysteem voor u in de tuin uit te zoeken. 

Water geven in de tuin: handmatig of automatisch?

Om planten water te geven in de tuin heeft u niet altijd een bewateringssysteem nodig. Vaak kan dit ook goed met een mooie gieter. In de volgende gevallen kunt u het best een sprinklersysteem of druppelbewatering aanschaffen:

 • Bij een tuin met een groot oppervlakte
 • Als u een gazon in de tuin heeft
 • Wanneer u vaak op vakantie gaat
 • Als u geen groene vingers heeft en de tuinplanten vaak teveel of te weinig water krijgen

irrigatiesysteem-tctuinextra

Verschillende mogelijkheden: Sprinklersysteem of druppelbewatering?

Of u nu een compleet gazon wilt voorzien van genoeg water of enkel een paar planten in uw tuin: er zijn allerlei soorten bewateringssystemen mogelijk. Het sprinklersysteem, oftewel besproeiingssysteem, leent zich goed voor het regelmatig water geven van grote oppervlaktes. Kiest u voor een bovengronds of ondergronds systeem? Het ondergrondse systeem is vrijwel niet te zien, maar is tijdrovender om aan te leggen. Druppelbewatering is een zuinige manier van water geven in de tuin en is zeer effectief. In ons assortiment zult u diverse soorten druppelbewatering vinden, waaronder druppelbewatering met automatische besturing. 

Tips voor bewateren

Wie van zijn planten houdt, geeft op de juiste manier water. Volg onze tips voor optimale groei en gezonde planten.

1. Bewater 's ochtends of 's avonds

 • Minder verdamping
 • Minder kans op schimmelvorming 
 • Stimuleert gezonde groei

2. Let op de hoeveelheid

 • Vermijd overbewatering / wortelrot
 • Voorkom uitdroging
 • Liever grondige bewatering
 • Geef water aan de basis

3. Soort bewatering

 • Grootte van de tuin
 • Type planten
 • Beschikbare tijd
 • Budget

Vragen?          Kom langs in Noordwijk!

 

Meer lezen:

Water besparen Goede afwatering in de tuin Water in de tuin


Bewateren met Hozelock

Hozelock is een bekend merk dat een breed assortiment aan bewateringsproducten biedt, wat wij ook voor u beschikbaar hebben in het tuincentrum. 

 • Slangen en slangenwagens:
  Hozelock biedt een verscheidenheid aan flexibele slangen in verschillende lengtes en diameters. Ze hebben ook slangenwagens en -haspels om de slang netjes op te bergen en gemakkelijk te verplaatsen.
   
 • Tuinsproeiers:
  Hozelock heeft een breed scala aan tuinsproeiers voor verschillende behoeften, zoals sproeipistolen, zwenksproeiers, oscillatiesproeiers en verzonken sproeiers. Deze sproeiers zijn ontworpen om het water gelijkmatig over uw tuin te verdelen.
   
 • Druppelirrigatiesystemen:
  Voor efficiënte en gerichte bewatering biedt Hozelock druppelirrigatiesystemen. Deze systemen leveren langzaam water direct aan de wortelzones van uw planten, waardoor waterverlies door verdamping wordt verminderd.
   
 • Sproeicomputers en timers:
  Hozelock heeft programmeerbare sproeicomputers en timers waarmee u de bewatering van uw tuin automatisch kunt regelen. U kunt ze instellen op specifieke dagen, tijden en duur van het besproeien, wat handig is als u niet altijd thuis bent.
   
 • Koppelingen en accessoires:
  Hozelock biedt een breed scala aan koppelingen, fittingen en accessoires om uw bewateringssysteem aan te passen en te verbeteren. Denk aan koppelstukken, sproeilansen, kraanstukken en nog veel meer.

Het assortiment van Hozelock is zeer uitgebreid en ze staan bekend om hun kwaliteit en betrouwbaarheid. Ze hebben producten voor zowel kleine tuinen als grotere tuinprojecten. U bent van harte welkom voor een bezoek aan TuineXtra om ons assortiment aan Hozelock te komen bekijken. We adviseren u graag!

Bewateren tijdens uw vakantie?

Als u op vakantie gaat en u wilt ervoor zorgen dat de tuin goed verzorgd blijft, zijn hier enkele handige tips:

 1. Vraag om hulp: Vraag een familielid, vriend of buurman om voor de tuin te zorgen tijdens uw afwezigheid. Ze kunnen helpen met het bewateren van planten, het maaien van het gras en het controleren op eventuele problemen.
   

 2. Installeer een irrigatiesysteem: Overweeg het installeren van een automatisch irrigatiesysteem in uw tuin. Deze systemen kunnen worden geprogrammeerd om op specifieke tijden water te geven aan de planten, waardoor ze voldoende vocht krijgen terwijl u weg bent.
   
 3. Verwijder onkruid en dood blad: Zorg ervoor dat u voor uw vertrek onkruid verwijdert en dood blad opruimt. Onkruid kan concurreren met uw planten om water en voedingsstoffen, en dode bladeren kunnen schimmel- en ziekteproblemen veroorzaken.
   
 4. Maai het gras: Als u een gazon heeft, maai het dan kort voordat u vertrekt. Een korter gemaaid gras heeft minder water nodig en behoudt zijn gezonde uitstraling gedurende een langere periode.
   
 5. Bescherm uw planten tegen de zon: Plaats gevoelige planten in de schaduw of bedek ze met een lichte doek om te voorkomen dat ze uitdrogen of verbranden door de felle zon tijdens uw afwezigheid.
   
 6. Verwijder potplanten van direct zonlicht: Als uw potplanten buiten staan, verplaats ze dan naar een beschermde plek, zoals onder een afdak of in de schaduw. Dit helpt uitdroging van de potgrond te voorkomen.'
   
 7. Voer een grondige inspectie uit: Controleer uw tuin op eventuele plagen, ziektes of problemen voordat u vertrekt. Als u problemen opmerkt, kunt u passende maatregelen nemen om ze aan te pakken voordat ze erger worden.
   
 8. Gebruik een timer voor buitenverlichting: Om uw huis er bewoond uit te laten zien en potentiële inbrekers af te schrikken, kunt u een timer gebruiken om buitenverlichting op specifieke tijden in te schakelen.

Met deze tips kunt u met een gerust hart op vakantie gaan, wetende dat de tuin goed wordt verzorgd tijdens uw afwezigheid. Veel plezier op vakantie!

3 Tips voor waterbesparing

1. Gebruik mulch:
Een effectieve manier om water te besparen is door het aanbrengen van een mulchlaag rondom planten. Mulch helpt de grond vochtig te houden, vermindert verdamping en onderdrukt onkruidgroei. Hierdoor hoeft u minder vaak water te geven en bespaart u water.

2. Kies voor waterzuinige beplanting:
Selecteer planten die goed gedijen in uw specifieke klimaat en die minder water nodig hebben. Dergelijke planten zijn vaak droogtebestendig en kunnen beter omgaan met periodes van weinig neerslag. 

3. Gebruik regenwater:
Maak gebruik van regenwater om uw planten water te geven. Plaats regentonnen of een regenwatersysteem om regenwater op te vangen. Dit water gebruikt u vervolgens om de tuin te besproeien, in plaats van drinkwater te gebruiken. Dit is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook kostenbesparend.

 

Besproeiingssysteem of druppelslang kopen bij Tuincentrum TuineXtra

Heeft u al een keuze kunnen maken? Kom dan direct langs bij Tuincentrum TuineXtra om uw nieuwe besproeiingssysteem of druppelslang te kopen. Twijfelt u nog over welk systeem het best bij u in de tuin past? Vraag dan hulp of advies aan één van onze medewerkers in het tuincentrum in Noordwijk. Zij helpen u graag verder. Hopelijk tot ziens!

Bekijk meer productgroepen in de categorie Gereedschap