Vijver

Tuincentrum Noordwijk | Planten, dierenartikelen, tuinmeubelen, vijverartikelen en meer!

Een vijver is een sieraad in uw tuin, waar u elke dag van kunt genieten. Er is keuze uit voorgevormde kunststof vijvers en vijver die u bekleedt met vijverfolie. Deze folie is in verschillende maten verkrijgbaar.

Wilt u meer informatie over welke pompen en filter u nodig heeft? Of over de vissen? Een Koikarper hoort bijvoorbeeld niet thuis in een kleine vijver en zwemmen Goudwindes graag aan de oppervlakte. Vergeet u als laatste de zuurstof- en waterplanten niet? Ook hier kunnen onze medewerkers u alles over vertellen.

 

Vijver en Onderhoud

Houdt u met het bepalen van de plaats van uw vijver rekening met de ligging. Zo is veel zon funest voor de vijver, dat leidt weer tot extreme algengroei, waardoor het water te warm wordt in de vijver. De voor gevormde vijver is relatief duur maar makkelijk om aan te leggen.

Kiest u voor een vijver met folie? Dan kunt u zelf bepalen met welke vorm u gaat werken. Er zijn diverse breedtes folie verkrijgbaar.

Voor de afwerking van vijverranden zijn er diverse mogelijkheden, denkt u hierbij aan natuursteen, keien, hout of moerasplanten!

Bij de aanleg van de vijver moet u rekening houden met de elektra voor een waterpomp of verlichting. Een veilig manier van verlichting is zwakstroomverlichting. Dit is makkelijk in te graven en u heeft snel resultaat.

 

Pompen en Filters

Afhankelijk van de grootte van de vijver kiest u een pomp. In eerste instantie wordt een pomp aangeschaft om vijverwater in beweging te houden. Daarnaast kunnen pompen ook gebruikt worden voor watervallen, om een fontein aan te sluiten of het water naar het filter te pompen. Voor een fontein is het belangrijk af te stemmen hoe hoog de pomp het water kan oppompen. Ook is het belangrijk hoeveel aantal liters per minuut hij kan verpompen.

Wanneer de vijver troebel wordt kan dat verschillende oorzaken hebben. Vaak biedt een filtersysteem uitkomst. Er zijn diverse soorten filtersystemen, het conventionele systeem die het water grof filtert, ook heb je filters met twee- of meer kamers waar het water doorheen wordt geleid. Wilt u wat meer informatie hebben? Kom gerust langs !

 

Vissen

Als we aan vissen denken, dan komt de goudvis op de eerste plaats. Deze sociale en sterke vissen voelen zich al snel thuis. Wilt u toch liever een stapje verder? Kijk dan naar de goudwinde, deze mooie vis zwemt graag aan de oppervlakte waar hij op muggen jaagt.

De populairste vis is en blijft nog steeds de Koi karper. Deze vissen hebben alleen veel ruimte nodig, en passen niet in een doorsnee vijver. Laat u over deze prachtige vissen goed informeren.

Over het voeren van de vissen kunnen wij kort zijn: eens per dag is voldoende. Strooi het voer in de vijver, het eten wat na 2 minuten nog niet weg is dient u te verwijderen. Zorg bij strenge vorst dat een deel van de vijver openblijft door middel van een ijsvrijhouder of beluchtingsset.

 

Waterplanten

De beste tijd om waterplanten te planten is mei-juni. Het aanbod van deze planten is dan groot. Bovendien is het water goed op temperatuur. Moeras- en oeverplanten staan vaak langs de rand van de vijver. Hierdoor hebben zij geen invloed op de waterhuishouding. Daarentegen zijn zuurstofplanten wel belangrijk, zij zuiveren het water en zorgen voor voldoende zuurstof.

Bekijk meer productgroepen in de categorie Assortiment